Orangeri drømme, forberedelse og opførsel

Jeg har hele mit haveliv drømt om et Orangeri. Jeg har set Orangerier på herregårde og slotte. Jeg har altid syntes, at det var det mest ultimative man kan opføre i en have. Jeg har haft mange citrustræer og kameliaer, ikke bare efter jeg selv blev husejer. Men de har ikke kunnet overleve, da min havestue er for varm.
Jeg får nu mit Orangeri, jeg glæder mig. Skønt det kun er muligt på grund af , at jeg mistede min sidste forælder. Men Orangeriet bliver opført fordi det er min store drøm, men også for at ære mine dejlige forældre, som har inspireret mig til det have menneske, som jeg er i dag.

Vi havde alle mulige overvejelser omkring Orangeriet, skulle det hæftes på huset eller stå alene i haven? Jeg var til det første, tanken om at kunne gå fra huset lige ud i et Orangeri er jo fantastisk . Men det var ikke så nemt i vores tilfælde.
For vi har en kældernedgang, trappe og køkkenvindue, som gjorde det svært at få det tilpasset. Vi sad sammen med en af vores venner som underviser på Arkitektskolen. Han har et computer program hvor man kan animere de forskellige løsninger.

 
I forlængelse af huset var der murede vægge som forbandt en murstens garage med huset. Det skulle rives ned. Men vi tænkte også på, om man kunne bruge disse murede vægge og garagen, tilføje glas og bruge det som Orangeri. Men det var ikke muligt, at få nok fald på taget.

Så da vi havde afprøvet vores ideer og drømme, fortalte vores ven, hvad han synes vi skulle gøre. Vi skulle lave køkkenvindue om til en terrassedør, hvilket betød, at vi også måtte flytte køkkenvask og bord.
Derefter lave en trappe ned fra terrassedøren til en terrasse og for enden af terrassen placere et Orangeri.

Det ville blive til et lidt mindre Orangeri på 17m2, jeg havde ellers lagt ud med et på 35 m2. Men ved at tage et mindre, ville der blive råd til et nyt køkken.

Vi kiggede på lidt forskellige Orangerier , men endte op med et fra Pavillon Danmark. Dels var der en del bloggere som også har valgt et herfra og jeg stoler på bloggernes valg. Pavillon Danmark har desuden et vælg af bruger historier på deres blog.
De har desuden udendørs udstilling i Søborg hos Berle Pool, et spa og pool firma. Det er noget lettere når nu vi bor på Amager.
 

Her er Orangeriet vi har valgt, blot i sort og med forlængelse af karnappen.

 Step 1: Redskabskur

Men først skulle vi finde ud af hvor vi skulle gøre af alle de ting vi havde i garagen. Vi fandt et skur fra JABO et svensk firma. Vi valgte netop det, da det dels var rimelig stort og så pænt ud. Derudover ville det blive leveret i sider, således, at vi rimeligt let selv kunne sætte det op.



Her ankommer skuret
  


  Der er gravet ud til fliser som skuret skal stå på og lagt grus og fliser.


                                                      

Men da vi skulle til at sætte skuret op var det ikke så let at sætte op. Det var slet ikke de hele sider vi havde regnet med. Det var en masse løse brædder og stolper. Så vi måtte have en tømrer til at hjælpe med det. Det var desuden slet ikke den kvalitet træ vi havde regnet med. Det var/er nogle tynde planker. Da det var sat op måtte vi tætne det indefra, da der var en del huller og knaster og vi måtte ud og købe afsluttende tag ved siden af. Så alt i alt er det ikke de DKK 12.000 værd for de ca 10m2.





Her er skuret langt om længe færdigsamlet.

Det er blevet lidt pænere efter det er blevet malet. Vi fik plads til alt i skuret men det er godt pakket. Udhænget som kunne være blevet til brændeskur og/eller potteskur, men vi fik lukket udhænget til så det nu er et rum hvor der er plads til en motorcykel.



Step 2: Isætning af terrasse dør

Næste step var at få sat terrasse dør i der hvor der var køkken vindue. Vi kiggede længe på hvilke døre og vinduer vi skulle sætte i. Af en fagmand fik vi at vide , at man kunne få tilskud til vinduer. Men det viste sig at være i tilfælde af , at man valgte energimærke A eller B. Vi snakkede med en del eksperter og kom til den konklusion, at det man kunne få i tilskud, slet ikke opvejede de ekstra 20% disse vinduer koster i forhold til energimærke C vinduer. Vi var heller ikke sikker på , at det ville give den store varme besparelse. Så det blev energimærke C og vi købte KPK vinduer. Disse ser rigtig fine ud, vi er glad for vi valgte dem. De kan dog kun købes via en professionel tømrer.



Så lægges der an til at åbne op til døren
 


                                                      
 Så er hullet lavet

 
Terrassedøren sat i
  




Huset set udefra med terrassedør i

Step 3: Nedrivning af garage

Der var ikke mange komplicerede ting der skulle tænkes over i forbindelse med nedrivning af gård og garage. Det var bare fast og hårdt arbejde. Både mure og garage var dobbelt muret. Det blev gjort ordentlig i 40erne som garagen er fra. Huset selv er fra 1925. 1.700 stk. af murstenene blev renset og stablet op. De skulle bruges til gulv i Orangeriet. Det var en god ide vi fik af Mathias fra bloggen En ydmyg have. Men sikke et arbejde! Men det vil samle Orangeriet og huset på smukkeste vis. Det viste sig, at de inderste sten var gul orange sten hvor ydre sten er røde ligesom husets. Så det var en ekstra gave. Det havde vi ikke set da indersiden af garagen var kalket. Så nu tænker jeg , at jeg med de gule sten vil lave vores forbogstaver i gulvet og måske lidt mønster.




Her er gård og garage inden nedrivning



Et kig ind i gården hvor muren er ved at blive revet ned
 
 

Muren fortil er ved at falde



Så ryger garagen



Masser af mursten som skal renses og beton gulv som skal hakkes op.



Så er der renset mursten i lange baner
 


Gulvet er hakket op med murerbor og afskaffet via container. Der var små 8 ton der blev kørt væk.
Nu venter anlæg af terrasse og underlag til Orangeriet.

 
Step 4: Anlæg af terrasse og Orangeri underlag  
 
Der skal anlægges terrasse foran køkkendøren og huset. En sti herfra skal forbinde huset med Orangeriet

 
 Der er lagt grus ud til den østvendte terrasse hvor udfra  en sti skal forbinde den til Orangeriet.
 
 
.
 Der graves ud til Orangeriet og fyldes grus på. Man tror ikke det er så meget der skal skraldes af men det blev til nogle kørsler på genbrugspladsen.
 
 

Så er gruset lagt ud og der er klar til at få lagt underlag. De rensede mursten fra garagen er klar. Som det kan ses har jeg valgt at placere karnappen i Orangeriet bagerst og ikke som indgangs parti. Indgangen bliver på den brede langside. På den måde udnytter jeg hele kanappen som opholdsrum. Der skal spisebordet stå.
 
 
 For at sikre der ikke gror græs op mellem murstene og underlaget, er der ovenpå gruset lagt en fiber underlag.
Orangeri underlaget skrider frem, de røde mursten fra garagen bliver lagt i forbandt med en gul kant rundt om de røde
 
 
For at stabilisere underlaget er der kommet cement imellem rillerne.
 
 
Step 5: Opsætning af Orangeriet 
 
 
Orangeriet ankommer.
Det er så afgjort en fordel, at have et godt fladt areal lige på den anden side af hækken. Det hele bliver leveret med kranbil som kan løfte det ind over hækken.
 
 
Utroligt at et helt Orangeri kan være i disse to kasser!
 
 
Så oprandt den store dag, Orangeriet bliver monteret.
 
 
Det skrider hurtigt frem
 
 
Nu er skelettet snart klart
 
 
 Glasset bliver sat i. Efter en cirka 12 timers arbejdsdag for de to Orangeri op sættere stod det klart.
 
 
Step 6: Indretning af Orangeriet 
 
Jeg var fra starten helt sikker på, at jeg skulle have antikke møbler i mit Orangeri. Jeg er helt tosset med Versailles, rokoko og empire stil og det der er imellem.

 
 
Men det er ikke en stil min mand er så tosset med, så derfor er det ikke lykkedes mig at få det smuglet ind i hovedhuset. Forstår ikke helt hvorfor men mine kompetancer går mere i retning af , at få ham sat i gang med projekter :-). Så alt i alt er det nok meget godt.
 
 
Men da jeg egenrådigt kunne bestemme over Orangeri indretningen synede jeg hen i de mest vidunderlige indretningsdrømme.
 
 
 Efter lang overvejelse om hvorvidt jeg skulle vælge Louis Seize eller Empire, gjorde et sæt bestående af de mest bedårende æblegrønne silke betrukne stole og sofa i Lois Seize stil udslaget. De stod i Sverige og jeg fik dem fragtet hjem en vinterdag. Så stor var glæden da jeg kunne bære dem ud i Orangeriet.

 
Prisme lysekrone skal der også til. Jeg fandt en med lys bordeaux prismer. Jeg synes den var så fin og giver godt modspil til alt det lyse.
 
 
Stolene er sat rundt om et spisebord som er fundet billigt på auktion.
 
 
Morfar og mormors gamle franske ur har fået plads på et konsol bord med marmorplade. Den er en fin nabo til min kamelia, hvor jeg glæder mig til at den springer ud med sine smukke hvide og gule blomster. I sommers blev der rigtigt varmt, næsten for varmt for de tomat, agurk og peberfrugt planter jeg havde sat ind. Det endte med at de kom ud på terassen. Men det var også en ualmindelig dejlig og varm sommer her i 2014.
 
 
Men der blev også plads til krydderurter, blandt andet koriander, 2 slags basilikum samt som vist ovenover rød skovsyre.
 
 
Engle trompeten har truttet i hornene hele sommeren og beruset os med den lifligste citrusduft.
 
 
Mandarintræet er flyttet ind.
 
 
Der dækkes op og nydes måltider med min mors  hjemmemalet Flora Laila.
 
 
Om aftenen tændes der op i lygter  der blev fundet på udsalg fra Herstal. De er fremstillet i en smuk kobberfarve. Den bredbladet myrte fra Fredensborg har nydt sommeren udenfor, men er nu her i oktober flyttet indendørs i Orangeriet.
 
 
Vækstlamper som manden fik forærende på sit arbejde da de skulle kasseres, er jeg nu blevet rigtig glad for. Da han kom hjem med dem for år tilbage tænkte jeg: Nu er der mere til kælderen. Men godt de blev gemt.
 
 
 Det er 17 vidunderlige kvardratmeter.
 
 
Manden har også fundet LED lys billigt. Det er blevet sat op nede ved gulvet. Der er desuden sat en fjernbetjent kontakt i. Så jeg indefra huset kan tænde lyset. Jeg er nok den eneste på vejen med fjernbetjening til Orangeriet. ;-)
 
Jeg har skrevet det sidste her i oktober, det har været en hård med fantastisk rejse siden vi startede at rive garage ned, rense mursten osv i marts måned.l
 
Nu er orangeriet over 2 år og vi har haft stor glæde af det. Her i julen 2015 blev der rigtig pyntet op i både have og orangeri.  Jeg holdt åben julehave med salg af juledekorationer, det er orangeriet også godt til. (juleudstilling)
 
 
Januar 2016, så kom der sne
 
 
og hyllede orangeriet ind i sne og is.
 
 
 
Tak fordi du kiggede med!

7 kommentarer :

  1. Kære Tina
    Stort tillykke med det utroligt flotte orangeri! Jeg har lige læst hele følgetonen og hvor er det fint du har beskrevet hele forløbet fra start til slut med overvejelser og det hele. Nu starter eventyret og afslapningen i de spændende nye omgivelser :)
    Kh Rose

    SvarSlet
  2. Kære Rose Tusinde tak for din kommentar. Ja det er vidunderligt, at være nået så langt. Det er blevet så fint. Vi bruger det meget til at spise aftensmad i. Vidunderligt med spisestue i det grønne!

    SvarSlet
  3. Sikke en bedrift. Indretning af mit orangeri ( jeg kalder mit væksthus) er under udvikling. Jeg har selv købt lækre franske møbler, men må sande at jeg nok skifter dem ud til noget andet. Det er en svær proces, i forhold til varme/kulde udvikling og til hvad rummet reelt skal bruges til.

    SvarSlet
  4. Tusinde tak for din kommentar ja der er en grund til at folk vælger metal møbler. Mine ryger da også ind i kælderen her om vinteren. Jeg havde bare fra start besluttet mig for den indretning, med hvad det indebærer. Måske jeg ændrer mig hen af vejen. Men så har jeg da nydt det sålænge ;-)

    SvarSlet
  5. Hej Tina.
    Vi har netop købt et junior Orangeri hos Pavillon og er i gang med at planlægge "opførelsen" af det. Det ser ikke ud til at I har lavet en decideret sokkel til Orangeriet, men "blot" placeret/ forankret det ovenpå bunden af mursten, som for øvrigt ser supergodt ud. Er det ikke rigtigt forstået mht sokkel ? Vi har tænkt på at finde nogle brugte mursten hos et nedbrydningsfirma eller evt på Gul og Gratis og lave det på samme måde.
    Tak for den fine beskrivelse af Orangeri- projektet.
    Vh Hans Peter (Høll, Børkop)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Hans Peter Beklager den lange svartid, jeg gættet at I er kommet videre med projektet. Du har helt ret vil har ikke implementeret sokkel men sat skelettet derikte ned på fliserne. Vi har været rigtig glade for den løsning. Mvh Tina

      Slet
  6. Hvor ser det bare fantastisk smukt, dejligt og enormt hyggeligt ud. Jeg drømmer selv om et orangeri el. et drivhus... men det bliver sandsynligvis først om nogle år. Når man bor i et gammelt hus så er der lige nogle andre (desværre) vigtigere ting på prioriterinslisten ;) Men så kan jeg jo bruge tiden til at samle inspiration i ;)

    SvarSlet