søndag den 29. marts 2015

Rosen tæmmeri

Dagens store overaskelse var, at vejret faktisk viste sig fra sin pæne side. Det holdt tørt og solen viste sig i perioder. Så var det bare om at komme ud i haven. Jeg griber hver en stund hvor der er mulighed for det. Der er så mange dejlige projekter her i foråret. Hver en lille ting er en investering i endnu skønnere have og frodighed.
 

Dog har frodigheden ikke startet endnu, så der må hjælp udefra. Jeg kunne ikke stå for disse bordeaux og fersken farver af stedmoder, hyacinter og ranukel da jeg var i det lokale plantecenter.


Det blev til et par kukker til indgangspartiet.
 

Så var det dagen hvor jeg fik gjort lidt ved min elskede Alchymist. Efter vi sidste sommer rev garage ned og lavede terasse, har den bare fået lov til at stå i fri dressur. Det har tit resulteret, at man er blevet fanget af dens lange "arme". 
 

Her ses den i vinter med dens lange arme ud til alle sider. Jeg havde længe spekuleret på hvorledes jeg skulle få den tæmmet. Jeg havde drømt om de smukkeste stativer. Men det er nok ikke så nemt, at få den indviklet i et højt stativ, så kraftig som den er.
 

Valget faldt på 4 grønne plastbelagte metal stænger på 2.10 m hver. Jeg har sat stængerne som en firkant rundt om rosen. Dernæst blevet fangarmene tæmmet ved forsigtigt at blive bøjet ned mod den stang der gav grenen den mest naturlige bue. Jeg er godt tilfreds med resultatet. 



God uge derude og god påske til dem, der allerede er så heldige at have påskeferie.


tirsdag den 24. marts 2015

Nu er det lige før....

Der blæser stadig kølige vinde, det smådrypper og frosten har ikke helt sluppet taget endnu. Men det varer heldigvis ikke længe før der er dømt udspring fra træer og buske.


Her er det Magnolie Stellata (Stjernemagnolie) der lover et brus af stjerner lige om lidt.


Her er det Løn der står på spring i lunden.


Her Prunus, der snart står med de skønneste rosa blomster. Men noget er sprunget ud allerede, både kejserbusk samt min vidunderlige kirsebærkornel.


Den står med sine fine gule blomster og pynter indtil alt andet springer ud. Jeg er så glad for den busk.  Jeg tror den har stået i haven siden huset blev bygget.


Den har det mest fantastiske gren net, det opdagede jeg da jeg stammede den op og klippede den i form. Næste projekt er, at den skal få sig en fin fod, lige nu er det en blandning af vinca og erantis der omgiver den.
 
Tilsidst her er det Clematis Alpina i troldpilen, der skyder godt. I år vil jeg prøve at grave lidt fjer ned omkring mine klematis rødder. Jeg har aldrig haft stort held med klematis, hvilket jeg er ked af, da jeg holder så meget af dem. Det skulle hjælpe at give dem fjer.Så nu prøver jeg det med fjer fra en dyne. Jeg håber det hjælper. 
 
Er der nogen der har erfaring med dette?

torsdag den 19. marts 2015

Forår i Orangeriet

Så er forårssæsonen startet i Orangeriet. I weekenden fik Orangeriet pudset ruder udendørs. Indendørs er der kommet en ny beboer. Mandarintræet har fået selskab af et citrontræ.


Der er en enkelt citron på samt masser af blomster, der spreder den lifligste duft. Så nu er det som et rigtigt Orangeri.
 
 
En anden kær beboer er min kamelia plante, som er sprunget ud med den første blomst. Det har jeg ventet  med længsel på.


Jeg var bange for, at knopperne ville falde af. Men det har vist sig, at temperaturen åbenbart har været perfekt. Der er nemlig mange knopper der er ved at springe ud. Da jeg viste planten her på bloggen efter, at jeg havde købt den var det med et billede fra nettet. Men denne gang er det fra min egen plante.

 

Weekenden gik også med forspiring af Dahlia. Det er første gang, at jeg har købt så mange. Jeg håber, at det bliver en succes. Jeg har købt i mørke røde varianter, hvide samt orange.
Jeg er meget spændt på, om jeg kan få dem til at lykkedes, vidunderlige ser de ud.

God fredag og weekend.


 

fredag den 13. marts 2015

Så er der dresset, topdresset

Der var heldigvis topdressing i overskud efter, at mit nye skyggebed havde fået sin andel. Så jeg kunne ligeledes forkæle mit historiske rosenbed, det nye Austin rose bed samt let par andre steder.


Jeg stod simpelthen op i weekenden og tog haveskoene på. Det var så skønt, efter en hel uge med mange lange arbejdsdage, at komme ud og få frisk luft og jord under neglene. 



Nu står vintergækkerne alle vegne og nikker foråret ind med deres skønne hvide hoveder.


Narcisserne er også godt på vej.Snart tager haven sin paradis dragt på. Åh, det bliver vidunderligt!
Imorgen står den på forspiring af de vidunderlige dahlia samt puds af vinduer og vask af gardiner i orangeriet.


Tilslut vil jeg lige vise , at vi også har udsigt til solnedgang på den lokale kirke. Dog er det ikke så skøn en arkitektur som den man kan se på Fru Høneballes blog.

Rigtig god weekend!

tirsdag den 3. marts 2015

Skyggebedet

Jeg har længe ønsket et skyggebed. Det oplagte sted var i vores baghave, hvor jeg allerede havde plantet en del træer, så der var blevet en lille lund. 

Jeg har før omtalt den i et tidliger indlæg. Græsset i lunden var næsten ikke andet end mos. 
 

Jeg fik ridset bedet op. Så var det bare at komme igang. 


Der fjernes græs og graves på livet lyst.

Så blev bedet gravet og kultiveret.
 

Der blev lagt Claus Dalbys Topdressing fra Bilka ovenpå. Den var rigtig dejlig at arbejde med. Og det bedste er, at der er nok så rosen bedene ligeledes kan få en omgang.
 Så blev der plantet. Jeg har sat masser af vintergækker i bedet, flere kommer til. Jeg har en del klynger som blot står i vores tjørnehæk. De pynter mere i bedet . Der vil dernæst blive sat forårsløg, udelukkende med blå blomster. Planterne, der skal pryde sæsonen er blandt andet efter anbefaling fra Lisbeth fra Høneballehaven, tak Lisbeth: Heuchera (Alunrod) 'Apple Crisp', Anemone hybrida ( Høstanemone) Whirlwind, Helleborus x hybridus (Påskeklokke) dobbelte. Derudover kommer der liljekonvaller, hasselurt, hvid fredsløs, hosta og skovmærke. 
Nogle af stauderne kommer fra Blomsten og Krukken, andre er fundet på Den Blå Avis til meget rimelige penge. Jeg glæder mig til at følge årstiderne i mit skyggebed.
 
Hav en fantastisk tirsdag aften!